Rozbudowa Teatru Letniego w Szczecinie

Data projektu - 2015
Autorzy projektu
arch. Rafał Stemporowski
arch. Izabela Chruściel
Firmy
Lokalizacja
Szczecin ( Juliana Fałata 2 )

2 IDEA Decyzje projektowe zostały podporządkowane uszanowaniu istniejącej kompozycji amfiteatru z jej charakterystycznymi elementami, przywróceniu pierwotnego wyglądu i przeznaczenia poszczególnym detalom. Wprowadzenie nowych elementów odbywało się na zasadzie współgrania, kontynuacji jak w przypadku formy, architektury projektowanego pawilonu od strony ul. Fałata i przebudowy zaplecza sceny bądź na przeciwstawieniu mocnej, betonowej strukturze lekkości zadaszenia widowni i sceny. Łukowa forma zadaszenia współgra z górującym nad całością kompozycji łukiem amfiteatru. Projektowane rozwiazanie kompozycyjnie spaja wszystkie obiekty kubaturowe zlokalizowane wzdłuż ul. Fałata, stwarzając właściwej rangi przestrzeń publiczną przynalżną do Teatru Letniego, otwierając taże obiekt na sąsiadujące Jezioro Rusałka.