Muzeum Morskie w Szczecinie

Data projektu - 2011
Autorzy projektu
Piotr Płaskowicki 
Izabela Baron-Kusak 
Agnieszka Bernas 
Konrad Roślak 
Joanna Krysiewicz
Firmy
Płaskowicki & Partnerzy Architekci
Lokalizacja
Szczecin ( inż. Apolinarego Tadeusza Wendy 6 )

Konkurs architektoniczny na projekt koncepcyjny Muzeum Morskiego - Centrum Nauki przy ul. inż. Apolinarego Tadeusza Wendy 6 w Szczecinie. IDEA Zadanie konkursowe zlokalizowane jest w istotnym miejscu Szczecina, Łasztowni. Położone jest visa vis Bulwarów Chrobrego, w bliskim sąsiedztwie dawnych budynków warsztatowych i magazynowych. Wskazuje to na potrzebę ukształtowania nowego obiektu, tak by podkreślił specyfikę tego miejsca. Aby stał się ikoną prawobrzeżnej Odry. Swoisty kontrapunkt dla historycznej zabudowy Szczecina na przeciwległym brzegu, który jednocześnie z wielkim poszanowaniem podkreśli jej istotę w przestrzeni miasta. Forma, która byłaby w stanie podołać temu zadaniu nie powinna przytłaczać, ni konkurować z „nośnikami historii”. Winna wydobyć walory krajobrazowe Bulwarów Chrobrego i górujących nad nim obiektów. Zaistnieć jako budynek, który jest świadomy wyznaczonych mu celów. Kształt bryły Muzeum to wypadkowa kilku czynników. Z jednej strony są założenia projektowe, oparte na istotnych otwarciach widokowych i przeznaczeniu budynku, który ma edukować i podkreślać pamięć minionych lat. Z drugiej zaś oczekiwania organizatora, aby obiekt stał się odpowiednią i godną przestrzenią do ekspozycji, oraz miasta Szczecin, z jego wyważonym odniesieniem do historii i znaczenia brzegów rzeki Odry, ale pokazującego także awangardowe podejście do współczesnych czasów. Odpowiedzią na te wymogi jest forma budynku, której podcięty kształt podkreśla osie widokowe. Struktura bryły i jego wnętrz, otwiera się, poprzez wycięcia w elewacji, ku zabytkowym częściom miasta. Spacerowiczów idących, od strony ulicy Wendy, przyciąga kadrami ukazującymi fragmenty sylwety bulwarów, a podążających Trasa Zamkową zaprasza przestronnym placem miejskim, z którego rozpościera się szeroki widok na Szczecin. Plac miejski-piąta elewacja Muzeum, dzięki swojej wielkości i czystej, niezaburzonej obiektami formie, nie stanowi anonimowej płaszczyzny, przeciwnie kształtuje niezależną i jednocześnie współzależną, architektonikę. Miejsce, które może być wykorzystane zarówno na ekspozycję plenerową, widownię rozgrywek The Tall Ships' Races czy obchodów noworocznych. Wkomponowanie istniejących żurawi - „strażników Łasztowni” - w projektowaną strukturę podkreśla łączność z lokalizacją. Ich obecność nie burzy współczesnej elewacji, ale na stałe integruje się z nią.